Intermittent fasting

Dit lijstje met praktische tips omtrent intermittent fasting heb ik een tijdje geleden samengesteld. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en op mijn persoonlijke ervaring. Ik pas intermittent fasting al enkele jaren met veel succes toe op mezelf, zowel bij spieropbouw als vetverlies.

Het werkt goed bij mij, maar ik raad fasting mijn cliënten niet standaard aan of af. Het is namelijk niet voor iedereen even praktisch of geschikt. Als mensen er zelf mee komen help ik ze op weg en dat is ook de intentie van deze post. Mocht jij het willen proberen heb je nu een rode draad om het op correcte wijze op te zetten.

• Uiteindelijk kom je op 16 uur vasten uit en 8 uur eten. Hoe je dit indeelt mag je zelf weten, bijvoorbeeld eten tussen 12-8 of eten tussen 2-10, zo lang het maar een periode van 8 uur eten en 16 uur niet-eten is.

• Om je lichaam eraan te laten wennen kun je het opbouwen, bijvoorbeeld:
Dag 1, 2, 3: 10:00 ontbijt, 21:00 laatste maaltijd
Dag 4 en 5: 11:00 ontbijt, 20:30 laatste maaltijd
Dag 6 en 7: 12:00 ontbijt, 20:00 laatste maaltijd
Na dag 7 blijf je 12:00 – 20:00 aanhouden.

• Je mag niks met voedingswaarde eten of drinken in de vastenperiode, maar er zijn uitzonderingen. Zwarte koffie, groene thee, water en zelfs cola zero en crystal clear (met 0 kcal) mogen wel. Deze bevatten geen kcal en doorbreken het vasten dus niet. Koffie en groene thee helpen zelfs in het proces door d.m.v. cafeïne je verbranding iets op te schalen. De zero dranken voelen wellicht wel een beetje als valsspelen, ik doe het zelf daarom niet.

• Het is aan te raden om direct na het opstaan 300-500 ml water te drinken met een mespuntje zout erin opgelost. Zo voorkom je uitdroging en kun je ook een eventueel hongergevoel in de ochtend een beetje tegengaan, het houdt tevens je zoutgehalte op peil.

• Download een fasting app zoals ‘Zero’ en hou hiermee je ‘fasts’ bij. De app werkt heel eenvoudig, je hoeft alleen maar te kiezen welke soort intermittent fasting je gaat doen, in dit geval 16:8. Vervolgens hoef je de app maar 2x per dag te openen, namelijk 1x wanneer je start met eten en 1x wanneer je stopt. De app stuurt reminders en houdt je voortgang bij, het is een fijne stok achter de deur.

• Wanneer je moeite hebt met het drinken van voldoende water kun je ‘waterherinnering’ downloaden in de appstore, de werking van deze app spreekt voor zich.